vineri, 22 octombrie 2021

Protejați mâinile copiilor

"Bătaia la palmă" a fost o metodă des întâlnită de reglare a comportamentelor în copilăria unora dintre noi. Poate n-am primit dar cu siguranță toți adulții au asistat cândva la o astfel de corecție. Și azi se mai aude în câte o familie  "nu vezi ce face? Dă-i două peste mâini!" Metodele "educaționale"  arhaice se uită greu. Vin cu argumente solide, uitați aceste manifestări față de copiii voștri, față de orice copil din lumea asta. Lăsați-i nealterat dreptul la fericire și mai ales la o dezvoltare frumoasă.

Protejați mâinile copiilor. Nu mă refer aici la protecție împotriva gerului sau a posibilelor răni. Invoc protecția mâinilor și reamintesc părinților că gestul de lovire a mâinilor, indiferent dacă este o bătaie ușoară, este totuși un gest barbar. 
Este știut faptul că vechii romani și egipteni aveau o mare considerație pentru "vena amoris" punând inelul de logodnă pe ea, pe inelar, recunoscând legătura directă cu inima. Metaforic vorbind, dacă-i dați peste mâini copilului îi răniți inima(sentimentele). 
Anatomic vorbind, terminațiile nervoase ale mâinii/palmei  transmit semnalele și informațiile de la tegument către creier. Impulsul nervos este transmis pentru orice senzație resimțită, rece, cald, chiar și o atingere ușoară de pană este percepută iar impulsul ajunge instantaneu la creier. Aceste "trasee" fine ale sistemului nervos stimulează creierul copiilor provocându-i dezvoltarea. Creierul copilului primește impulsuri diferite și transmite răspunsuri dezvoltând noi abilități motrice și cognitive. Ciudat cum modelarea plastilinei poate dezvolta creierul și funcțiile vorbirii sau controlul fricii ! Și este adevărat. În urma unor activități precum scrisul sau exersarea motricității fine prin manipularea unor obiecte, emisferele cerebrale își formează miliarde de conexiuni sinaptice. Prin activitatea și dexteritatea mâinilor dezvoltăm creierul. 
Acum aș vrea să revin la mânuțele copiilor. Ce se întâmplă când acestea sunt lovite ? Lovirea mâinilor are ca răspuns inhibarea creierului. Și este vizibilă, copilul rămâne blocat. Capacitatea lui de dezvoltare va fi blocată câteva ore bune în care nu va putea învăța nimic nou. Puțin cam înspăimântător când te gândești că uneori mânuța aceea e plesnită apoi i se cere copilului să  memoreze poezia pentru școală sau să scrie corect bastonașele în caiet. Anatomic, funcțional, după lovire copilul nu va performa ci randamentul lui va fi scăzut drastic. 
Stresul cronic ca suprasolicitare, poate afecta mărimea creierului, structura și funcționarea lui. Stresul activează și eliberează hormonul numit cortizol iar nivelurile ridicate ale acestuia provoacă distrugeri în creier. Cortizolul poate determina micșorarea dimensiunii creierului. 

Alegeți să creșteți copii deștepți și indiferent de stângăciile lor, de prostioarele pe care le fac uneori nu plesniți niciodată mâinile copiilor, nu educați cu loviri. Educați responsabil. 

Puterea cuvintelor

Există părinți care programează inconștient insuccesul copiilor lor. Există cauză și efect, există NLP ca rezultatul conștientiz...